Zo kies je een televisie

Full HD, 4K, LED, OLED: er zijn nogal wat overwegingen die je moet maken voordat je een televisie koopt. Wat heb je nodig? Dat ligt aan een aantal zaken. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten in elke situatie!

Games

Speel je graag games op je televisie? Dan kun je in veel gevallen beter een OLED-tv vermijden doordat de verversratio vaak lager is dan gewenst. Sommige nieuwe OLED-modellen hebben wel een hogere verversratio, maar dit zijn vaak gelijk de duurdere OLED-televisies.

Films en series

Laten we eerlijk zijn: niemand wil een te klein scherm in de woonkamer. Je wil niet naar voren moeten leunen om de ondertitels te kunnen lezen, anders kun je net zo goed op je smartphone een film kijken. Let goed op hoe ver je van de televisie vandaan zit bij het kiezen van het aantal inches. 43-inch is doorgaans een mooie maat voor de gemiddelde woonkamer. In diezelfde woonkamer zal de filmliefhebber eerder voor 55-inch kiezen, terwijl zo'n formaat televisie in de grotere woonkamer eerder als gemiddeld zal overkomen. De kleinste televisie die je doorgaans kan kopen is 32-inch. Veel kleiner moet je ook niet willen, omdat je anders met een verrekijker op de bank kan zitten.

Zoek een aanbieding

Ook niet onbelangrijk: de prijs. Jaarlijks komen er nieuwe televisies of upgrades van bestaande modellen op de markt. Zo kan een OLED-tv plotseling een paar honderd euro goedkoper worden op het moment dat er een nieuw model op de markt komen. Ook technieken als 4K worden steeds goedkoper, simpelweg omdat de techniek steeds toegankelijker wordt. Een 4K tv heb je anno 2018 al voor minder dan 500 euro! Vooral tijdens kortingsdagen kun je voor weinig geld een mooie televisie kopen.